Sopsortera rätt

För att ta hand om naturen och miljön gäller det att sopsortera rätt. Det finns en del saker som absolut inte bör slängas i soppåsen men som förmodligen slängs där ofta. Till exempel ska man aldrig slänga gamla värmeljus eller överblivna mediciner i hushållssoporna.

Vi har tidigare skrivit om att man absolut inte ska slänga en mobiltelefon i hushållssoporna, utan att den helst ska säljas vidare eller åtminstone slänga den på en återvinningsstation som har plats för just mobiler. Att man inte får slänga mobiltelefoner i de vanliga soporna förstår förmodligen de flesta men det finns faktiskt en del saker som många inte vet borde slängas någon annan stans än i hushållssoporna.

Nya EU-direktiv1147781-trash

I Svenska Dagbladet kan man läsa att EU kommit med ett nytt direktiv som gör att aluminiumkopparna till värmeljus inte längre betraktas som förpackningar. Därför får de inte längre slängas som vanligt utan kommunerna väntas nu se till att kopparna samlas in på annat sätt. Kommunerna kan antingen välja att låta kopparna samlas in på de stora återvinningscentralerna eller av exempelvis idrottsföreningar. De på förpacknings- och tidningsinsamlingen är nu oroliga att folk ska tycka att det är för komplicerat och börja slänga kopparna i soppåsen istället.

Lämna in mediciner

Något annat som absolut inte bör slängas i soporna men som folk slänger där ändå är överbliven medicin. Dessa läkemedelsrester åker ut i vattnet och leder till högre hormonnivåer hos fiskar och att det sker en ökning av antibiotikaresistenta bakterier. Man bör alltså därför inte heller spola ner gamla läkemedel i toaletten. Istället ska man lämna in resterna till apoteket som på ett bra sätt kan ta hand om dem. Det kan handla både om krämer och mediciner som man alltså inte kan använda längre.