Så kan du som båtägare värna om miljön

Det finns mycket att tänka på som båtägare. En sak som är viktig är att vara rätt försäkrad för att kunna få ersättning vid en olycka. När det kommer till miljön finns det mycket du som båtägare kan göra.

Problem plastic bottles and microplastics floating in the open ocean. Marine plastic pollution concept. 3D illustrationDet finns mycket att tänka på som båtägare. Du ska tänka på allt från att vara miljövänlig till att vara rätt försäkrad. När det gäller försäkring är det viktigt att ha en försäkring som täcker båten när den ligger i vatten och används men som också täcker olyckor när du tar upp båten och lägger i den. Om du letar efter en båtförsäkring som täcker olyckor när du tar upp och lägger i båten ska du kolla in https://svenskasjo.se/sjo-torrsattning-och-vinterforvaring/ som har försäkringar för sådant. Det är väldigt vanligt att det sker skador på båten när den lyft i och ur vattnet som exempelvis klämskador. En annan vanlig olycka är att båten sjunker när det kommit i vattnet för att det finns hål i skrovet. En träbåt bör du aldrig lämna utan uppsyn en längre tid när du nyss lagt ner den i vatten. Det är också viktigt att kontrollera båten nån gång under vintern också.

Båtägare kan göra mycket för miljön

Du som båtägare kan göra stor skillnad när det kommer till miljön. Att bara ta reda på allt plastskräp och inte kasta det i sjön eller havet har positiva effekter på miljön. Det är bra att undvika att använda engångsartiklar eftersom det inte är miljövänligt och dessutom blir det mycket skräp. Andra saker du kan tänka på är bottenfärg och glykolen. Bottenfärg är skadligt både för dig och djur- och växtlivet i havet. Det finns andra alternativ till bottenfärg som skrovduk och att rengöra båten oftare. Glykolen ska du försöka samla upp om du använt det under vintern. Om du har en gammal båt som inte fungerar längre är det viktigt att den skrotas rätt för att inte bidar till en sämre havsmiljö.