Pris till Predect

Det multinationella företaget International Business Machines, mer känt under förkortningen IBM, tillverkar inte bara datorer. De är även verksamma inom många andra områden, och säljer bland annat konsulttjänster. Dessutom uppmärksammar man andra företag inom alla möjliga olika områden.

På miljöområdet driver IBM programmet SmartCamp, där man varje år utser nystartade företag som ”vinner” ett samarbete med IBM. Varje år hålls 17 stycken SmartCamps runt om i världen, och de företag som vinner i tävlingen får under några månader gratis rådgivning av IBM:s experter.

SmartCamp Sweden 2010

SmartCamp Sweden 2010 vanns av Predect, som har utvecklat ett verktyg som gör det möjligt att analysera vattenkvalitet i realtid. Vinsten innebar att Predect fick tre månaders rådgivning av IBM, på områden som tekniska lösningar, mål för verksamheten och inte minst hjälp med att bygga upp ett nätverk. Dessutom innebar vinsten att man gick vidare till SmartCamp-finalen i Dublin. SmartCamp kan med andra ord sägas vara en Eurovision-festival för entreprenörer på miljöområdet.

Till skillnad från i Eurovision så får alla deltagare i de nationella SmartCamp-tävlingarna ta del av rådgivning från IBM, åtminstone de som lyckas ta sig till finalen. Målet med programmet är inte att utse en vinnare som ska hyllas av massorna på Sergels Torg, även om det naturligtvis vore välförtjänt. Istället handlar det om att utveckla företagens miljöarbete.

Användningsområde för Predects produkt

Predects system mäter partikelhalten i vatten, och är mycket användbar även för svenska kommuner. Deras första kund blev Arboga kommun. Systemet innebär flera fördelar, bland annat kan man minska mängden klor som används för att rena vatten. Dessutom går det direkt att se, vid exempelvis ett magsjukeutbrott, om detta utbrott beror på dricksvattnet. De organismer som orsakar magsjuka behöver nämligen partiklar att färdas på för att komma in i kranarna. Om partikelhalten i dricksvattnet är låg kan man med säkerhet säga att ett magsjukeutbrott inte beror på mikroorganismer.