Håll koll på vattenförbrukningen

En del av att vara miljö- och energimedveten är helt klart genom att man börjar mäta sin energiförbrukning och håller koll på hur mycket man gör av med. Med en motivering till att dra ned på förbrukningen genom att ha svart på vitt hur mycket man faktiskt gör av med är betydligt med ekonomiskt. För att inte tala om hur mycket det ger i besparingar på miljön. Många husägare känner sig motiverade att spara på båda el och vatten när de ser sin förbrukning i siffror.

Det är långt ifrån alla som har koll på hur mycket huset drar i el och hur mycket vatten man förbrukar, det är en kostnadsfråga helt klart men handlar också om att spara på miljön. Vatten är något vi ser som en förbrukningsbar vara och menar att det vattnet vi använder går ju tillbaka till miljön. Riktigt så är det tyvärr inte och när det en gång har gått in i ditt hus så går det ofta ut via avloppet och avloppsvatten är inte känt för att vara nyttigt. Därför använder vi så kallade reningsverk där tanken är att rensa bort de farliga bakterier som vattnet nu är fullt av. Dock är det vissa saker som inte försvinner och dessa har visat sig ha stora negativa effekter på sjöar och djurriket. Hormoner och läkemedel kommer ut i vattnet då vi förbrukar betydligt mer antibiotika och p-piller, dessa mediciner har direkt en farlig effekt på djuren som inte är menat att utsättas för bakteriedödande medel, hormonerna skadar också direkt fiskar som har börjat bete sig konstigt. Om vi börjar med att hålla koll på vatten- och värmeförbrukningen så är det enklast genom dessa steg:

  • Med hjälp av http://www.inergi.se har man möjligheten att få veta exakt förbrukning för just ert hem med en mätare som installeras. De smarta lösningarna med hjälp av olika tekniska verktyg gör det lätt att se direkt hur mycket som förbrukas i en mall.
  • Jämför vad ni borde ligga på och ta reda på vad ni kan göra för att sänka förbrukningen istället. Det är viktigt för både er ekonomi och er plånbok att tänka ut smarta lösningar.